header

En İyi Damızlık Yarışması

Ayçiçeğinde Mevzuat Karmaşası

Hububat Fiyatları Hk.

Ayçiçeği üretimi neden artırılamıyor?

Ayçiçeği

Tarım sigortası mutlaka yapılmalı

Hayrabolu Bld.Bşk.nın Odamızı Ziyareti

2000 yılı Tekirdağ Mitingi

BUĞDAY REKOLTESİ DÜŞÜK OLACAK

2008 Çiftçimiz için Kara Bir Yıl Olmuştur

Çiftçi İstediğini Bulamadı

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ ZİRAAT ODALARINA DEVREDİLİYOR

Tekirdağ'daki sel hakkında!

Kanolaya Hücum

ZİRAAT ODASI BAŞKANI BAYKUT ARMONİ FM DE

BUĞDAY KALİTESİ FİYATLARI ETKİLEMİYOR

SON YAĞIŞLAR EKİLİ ALANLARI SULAR ALTINDA BIRAKTI

Çiftçiyi kuraklık değil düşük fiyatlar vurdu

T.Z.O.B'NİN KIRMIZI ET İÇİN BASIN AÇIKLAMASI

Dünya Çiftçiler Gününde Belediye Başkanına Ziyaret

SÜT GREVİ BÜYÜYOR

KONFERANS AYÇİÇEĞİ TARIMI

Baykut: Üretim iyi fiyatlar düşük

ÇİĞ SÜTTE KRİTİK İHALE

KONFERANS'TARIMSAL DESTEKLEMLER'

SULANABİLİR ALANLAR ARTTIRILMALI

NANKÖR ÇİFTÇİ...!

ÇİFTÇİ KREDİYLE AYAKTA DURUYOR

ARILARIN KATİLİ KAÇAK KİMYASALLAR

.14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ KUTLANDI

Ak Parti Milletvekilimiz Ziyaattin Akbulut Odamızı Ziyaret Etti

SÜTÜMÜZ ANAMIZIN AK SÜTÜ GİBİ TERTEMİZ

ÇİFTÇİYE VERİMLİLİK CEZASI

.

UMURBEY ŞARAPLARI MADALYANIN TADINI ÇIKARAMADI

SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ GENEL KURULU YAPILDI

Türküler

Reklam

Bankacılık işlemleriyle ilgili işbirliğmiz başlamıştır ve devam edecektir..

Site Çevirici

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Buğday Paneli PDF Yazdır e-Posta
genel

Tekirdağ Ticaret Borsası Tarafından 18 KAsım 2009 günü düzenlenen Buğday'da Kalite ve Üretim Politikaları Paneline Oda Başkanımız Şerif Baykut panelist olarak katıldı.

ÇİFTÇİ GÖZÜYLE EKİMDEN PAZARA BUĞDAY ÜRETİMİ VE SORUNLARI

Sayın başkan ve değerli katılımcılar,

Öncelikle bu panelin Tekirdağ tarımına ve çiftçimize hayırlı olmasını diliyorum

Değerli katılımcılar; Buğday denince akla verimli toprakları olan, bu topraklardan yüksek verimi alan bilgili çiftçisiyle ülke buğday üretiminin(1.000.000 ton) %5 ini üreten Tekirdağ gelmektedir. Bizim Tekirdağ çiftçisi olarak üretimde öyle pek fazla problemimiz yok. Son iki yıllık üretim ortalamasına bakarsak Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre 2007'de ortalama verim dekara 540 kg ,2008 de ise 584 kg olmuştur. Ülkemiz buğday verim ortalamasının dekara 230 kg civarında olduğu dikkate alınırsa ilimiz çiftçisinin uygulamış olduğu üretim tekniği, bilgi ve beceri açısından gelişmişlik düzeyi daha kolay anlaşılmaktadır. Bu rakamlara gelmek tabi ki pek kolay olmadı.

1970'li yıllarda geleneksel buğday cinsleri ekilirken ve kimyevi gübre kullanılmazken bizim de verimlerimiz 150-200 kg/dk civarındaydı. Ama çiftçimizin kimyevi gübre kullanmaya başlaması ve Özellikle 1980'li yıllardan sonra tohumda yaşanan büyük gelişmeler sonucu Geleneksel olarak ekmiş olduğumuz buğday cinslerinden daha verimli, bölgemize uyum sağlayabilen,özellikle Macaristan, Yugoslavya, Rusya gibi iklimi bize benzeyen ülkelerden getirilen yüksek verimli buğday tohumluklarının Ziraat Fakülteleri, Zirai Araştırma Enstitüleri ve özel tohum şirketlerinin çalışmaları ile geliştirilip bölgemize adapte edilmesi sonucu verimlerimiz bugünkü seviyelere gelmiştir.

Dediğim gibi Çiftçimiz, bilgi, beceri ve teknoloji kullanımı açısından Avrupa çiftçisi ile yarışabilecek düzeydedir. Örneğin çiftçimizin kullanmakta olduğu traktörlerin çoğu çift-çeker olup, özellikle bugün Avrupa çiftçisinin kullandığı son sistem ekipman ve ekim mibzerleri yaygın olarak kullanılmaktadır.

undefined

Diğer taraftan hükümetler de çiftçiye her türlü desteği verdiğini söylemektedirler.

Öyleyse neden hala çiftçimiz para kazanamamaktan, sanayicimiz de kaliteli ürün bulamamaktan yakınıyor?

Ortada yanlış giden bir şeylerin olduğu açık.

Gelin önce çiftçiden başlayalım yani iğneyi önce kendimize batıralım.

Birinci problemimiz işletmelerimiz çok küçük olması. İlimizde işletme büyüklüğünün %30'u 5-100dk, %32'si 100-190dk civarındadır parsel büyüklüğü ise 5-20dk arasıdır. Böyle olunca ister istemez fazla masraf etmekte ve maliyetlerimiz yükselmektedir.

Öyleyse madem devlet miras hukukunu değiştirip bölünmeyi önleyemiyor o halde biz çiftçiler olarak öncelikle kardeşler arasında anlaşarak arazilerin bölünmesini önlemeliyiz, daha sonra da kooperatifleşmek veya şirketleşmek yoluyla işletmelerimizi birleştirerek en düşük işletmeyi 300dk civarına çıkarmak zorundayız.

İkinci büyük problemimiz ise çoğunluğumuzun toprak tahlili yaptırmaması.Tarım İl Müdürlüğü 2008 yılı tarım raporuna göre ilimizde 136 çiftçi toplam 13.905dk arazi için toprak tahlili yaptırarak devlet desteği  almıştır. Buda gösteriyor ki çiftçimizin burada toprak tahlili yaptırma alışkanlığı yoktur.Eğer toprak tahlili yaptırmış olsaydık belkide çiftçimiz daha az gübre kullanacak ve de maliyetlerimiz daha düşük olacaktı.

Gerçi 14. 04. 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre 2009 yılında üretilen ürünlere toprak tahlil desteği verilecek ama ne yazık ki kararnamemiz geç çıktı. 2009 yılı buğday, kanola arpa vb ürünler 2008 yılında ekildi ve gübreside atıldı.Kararnamede deniyor ki, 01.01.2009 ile 04.12.2009 tarihleri arasında müracat edilir. Şimdi bizim yaptığımız nedir biliyor musunuz?Biçilmiş yada biçilecek arazilerden toprak numunesi alarak tahlil yaptırp devletin vereceği desteği almak olacaktır.

Bu ne kadar doğrudur yorumu sizlere bırakıyorum.

Değerli katılımcılar hadi küçük işletmelerin maliyeti yüksek onlar şikayetçi, diğer taraftan her türlü hizmetini yapan gübresini ilacını atan büyük işletme sahipleri çiftçilerimizde para kazanamadığından şikayetçi.

Gelin çitçimizin neden para kazanamadığını bir örneklerle açıklayalım:

Örneğin çiftçimizin en önemli üretim girdilerinden olan mazot ve gübre fiyatlarına bir göz atalım; 2002 yılında 4,78 kg buğday satarak 1 lt mazot alabilen çiftçi bugün 7 kg buğday satarak 1 lt mazot ancak alabilmektedir.

2002 yılında 1,62 kg buğday ile 1kg DAP gübresi alınabilirken geçen yıl 3,5 kg buğdaya 1 kg gübre alabilmiştir. Ama buna karşılık sattığımız ürünler bu oranda artmamıştır.2004 yılında 0.400tl ye buğday satan çiftçi 2009 yılında ancak 0.475tl ye satabilmiştir oda TMO fiyatıdır serbest piyasa bunun çok altında gerçekleşmiştir 0,380tl ye gelin siz çiftçilik yapında para kazanın.

Birde diğer taraftan çiftçimizin kullanmış olduğu tohumların çok kalitesiz ve çok çeşitli olduğu söylenmekte bu çeşitler gökten zembille falan inmedi çiftçimizin en büyük tohum tedarikçileri ya Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, ya Tarım Kredi Kooperatifleri, ya araştırma enstütüleri, ya ziraat fakülteleri yada özel tohum şirketleri tarafından çiftçimize önerilmiş ve satılmıştır.

Tarım Bakanlığının ve uzmanların ilimiz için önerdiği buğday tohumları genelde 2. derece kırmızı yarı sert cinslerdir. Zaten Tarım il Müdürlüğü verilerine göre 2008 yılında ilimizde satılan buğday tohumlarının %74’ü (%38 F-85, %19 Pehlivan, %17 Gelibolu) 2. derece kırmızı yarı sert buğdaylardan oluşmaktadır. Geri kalan %26’sı da yumuşak buğday denilen diğer kırmızı buğdaylar grubuna girmektedir.

Biliyoruzki Buğdayda en büyük alıcı TMO dur.Hal böyle olunca TMO' nun müdahale alım fiyatları çiftçimizin hangi kalite ve cinste buğday ekeceğini belirlemektedir.Son 5 yıldır TMO’nun buğday alım fiyatlarına bakarsak kırmızı yarı sert ile diğer buğdaylar arasındaki fiyat farkı kırmızı yarı sert lehine %6-7 civarındadır. Diğer taraftan bu cinsler arasındaki verim farkı kırmızı yarı serte göre bazı cinslerde %30-40’a dayanmaktadır. Örneğin F-85, Pehlivan 450-500 kg/dk verirken, bir Sana, Nina, Guadalupe çeşidi buğdaylar 700kg/dk’a kadar verime ulaşmaktadır.

Şimdi basit bir hesap yapalım:

TMO bu yıl kırmızı yarı sert gurubuna giren F-85 cinsi buğdayı 0,475 TL’den diğer kırmızı buğday gurubuna giren Sana cinsi buğdayı 0,450 TL’den satın aldı. Bir Çiftçi 1 dekar kaliteli buğdaydan 500 kg/dk * 0,475TL = 237,5TL bürüt para alırken 1 dekar Sana grubu buğdaydan 700 kg/dk * 0,450 TL = 315 TL bürüt para almaktadır. Aradaki fiyat farkı 77,5 TL/dk’dır. Bu durumda o çiftçinin yerinde siz olsanız hangi buğday cinsini tercih edersiniz?

Diğer taraftan TMO hemen hemen her yıl buğday alım baremlerini ve guruplarını değiştirmektedir. Bu da çiftçimizin hangi buğdayı ekeceği kararını vermesini zorlaştırmaktadır.

Eğer kaliteli buğday istiyorsak

1-Çözüm olarak, kaliteli ancak diğer buğday tohumluk cinslerine göre düşük verimli çeşitlere verim farkını dikkate alarak fiyat ve alım politikası uygulanmalıdır. Örneğin F-85, Pehlivan ve Gelibolu gibi çeşitlerin TMO alım bareminde bir üst gruba alınması kaliteli buğday üretiminin arttırılmasında son derece önemli rol oynayacaktır.

2-Ticaret borsalarının işlerliği daha da arttırılmalı, sanayicilerin üreticileri borsaya çekebilmek amacıyla kaliteli çeşitlere farklı fiyat uygulaması ve un sanayicilerinin borsada alım yapmaları için vadeli işlem borsası hayata geçirilmelidir.

3-Biliyoruz ki verim ile kalite ters orantılıdır. Verim arttıkça kalite düşer, Kalite arttıkça verim düşer.

Bu sebepten dolayı, kaliteli ürün bulamamaktan şikayetçi olan un sanayicilerinin de taşın altına elini sokarak, sözleşmeli üretim modeli ile üreticileri teşvik etmeleri gerekmektedir.

4-Dahilde işleme rejimi çerçevesinde un ihraç etmek maksadıyla yurt dışından ithal edilen buğdayların yurt içinde kullanılmaması için sıkı önlemler alınmalıdır.

5-En son olarak 2005 te 5200 sayılı yasa ile kurulan tahıl üretici birlikleri malesef sadece kağıt üzerinde vardır bu birlikler faal hale getirilmelidir,nasılki devletin vermiş olduğu pirimler (hayvancılık vs)  birlikler vasıtasıyla ödeniyor eğer hububat pirimleride bu birlikler vasıtasıyla ödenirse hem çiftçi sahip çıkar hemde kaliteli buğday isteyen sanayici karşısında muhattap bulur.

Sonuç olarak, bizim çiftçimiz bu işi eksiğiyle noksanıyla elinden geldiğince yapmaya çalışıyor.Yeter ki kaliteli ürüne hak ettiği değer verilsin.

Evet değerli katılımcılar burada sözlerime son verirken Bu panelin ilimize ve ülkemize hayırlı ve faydalı olmasını ümit ediyorum. Bu panalin düzenlenmesinde emeği geçen tüm kuruluşlara.  ev sahipliğini yapan Ticaret Borsası yöneticilerine Tekirdağ çiftçisi adına teşekkür eder, saygılarımı sunarım.

Şerif Baykut

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı

Başkan Yrd. Kaleminden

tekirdag ziraat odası

TRAKYA BİRLİK AYÇİÇEĞİ KESİN ALIM FİYATINI AÇIKLADI

2010 YILI HAYVANCILIK DESTEKLERİ AÇIKLANDI

2013 YILI BESİLİK ERKEK SIĞIR DESTEKLEMELERİ UYGULAMA TEBLİĞ YAYINLANDI

KKYDP MAKİNA EKİPMAN DESTEKLERİ AÇIKLANDI

2011 YILI MAZOT,GÜBRE VE TOPRAK ANALİZ DESTEKLERİ TEBLİĞİ AÇIKLANDI

2010 YILI MAZOT GÜBRE VE TOPRAK ANALİZ DESTEKLERİ AÇIKLANDI

2010 YILINDA HANGİ ÜRÜNE NE KADAR DESTEK ALACAĞIZ

2009 YILI ÜRÜNÜ YAĞLIK AYÇİÇEĞİ,KANOLA,ASPİR VE DANE MISIR ÜRETİCİLERİNE DESTEKLEME PRİM ÖDEMESİ

TRAKYA BİRLİK AYÇİÇEĞİ KESİN ALIM FİYATLARINI AÇKLADI

ZİRAAT BANKASI VE T.K.K 2011 YILI TARIMSAL KREDİ FAİZLERİ AÇIKLANDI

2011 YILI HAYVANCILIK DESTEKLERİ AÇIKLANDI

ZİRAİ İLAÇ TOHUM SATIŞI HK

TRAKYABİRLİK AYÇİÇEĞİ AVANS ALIM FİYATLARINI AÇIKLADI

2010 YILI BİÇİM ÜCRETLERİ BELİRLENDİ

ÜYELERİMİZE TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİYORUZ

SÜT FİYATLARI 10 KRŞ ARTTIRILDI

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ HK TEBLĞ YAYINLANDI

2011 YILI TARIMSAL DESTEKLERİ AÇIKLANDI

BUĞDAY FİYATLARI YETERSİZ

KONFERANS'A DAVET ( BUĞDAY TARIMI)

TMO HUBUBAT MÜDAHALE ALIM FİYATLARINI AÇIKLADI

TARIM DANIŞMALIK MÜRACATINDA SON 10 GÜN

14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ TÖRENLE KUTLANDI

KONFERANS'A DAVET

KIRSAL KALKINMANIN DESTEKLENMESİ PROGRAMI ÇERÇEVESİNDE TARIMA DAYALI YATIRIMLARIN DEST.HK

2012 YILI BİÇERDÖVER BİÇİM BE BALYA BAĞLAMA ÜCRETLERİ AÇIKLANDI

2013 YILI BİÇER DÖVER BİÇİM VE BALYA BAĞLAMA ÜCRETLERİ BELİRLENDİ

TRAKYA BİRLİK AYÇİÇEĞİ AVANS ALIM FİYATLARINI AÇIKLADI

BESİ SIĞIRI DESTEKLEMELERİ 2013 YILIDA DA DEVAM EDECEK

ACI KAYBIMIZ

YENİ YILIMIZ KUTLU OLSUN

SÜT FİYATLARI ARTTIRILDI

DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜNDE SAYIN VALİMİZİ ZİYARET ETTİK

2012 yılı Düşük Faizli Kredi Uygulama Tebliği Yayınlandı

2011 YILDA'DA DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİYORUZ

2011 YILI YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER DESTEKLEME ÖDEMESİ BAŞVURULARI BAŞLADI

ÇİFTÇİLERE 132 MİLYONU AŞKIN DESTEKLEME ÖDENECEK

Valimiz Ali YERLİKAYA Ziraat Odası Başkanlığı’na İade-i Ziyarette Bulundu.

ZİRAAT ODAMIZ VE SÜT BİRLİĞİMİZE AVRUPADAN ZİYARETÇİ

ZİRAAT ODAMIZ TARAFINDAN ÇİFTÇİLERİMİZE TARIMSAL DANIŞMALIK HİZMETİ VERİLMEYE BAŞLANDI

14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN

ET VE SÜT DESTEKLEMELERİ ÖDENDİ